مواضع چالش برانگیز و چهره جدید خالد مشعل درباره مرزهای فلسطین، سوریه و ایران: متن بدون ویرایش گفت و گوی مشعل با روبترز
- شناسه خبر: 420
- تاریخ و زمان ارسال: 9 آگوست 2016 ساعت 10:54
- بازدید : 3 views
- نویسنده: admin

شفقنا (پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه) – آنچه می خوانیم آخرین مواضع و شاید مواضع جدید خالد مشعل رهبر سیاسی حماس است که در گفت و گو با رویترز ارائه شده است. این مصاحبه چهره ی غیر گزینشی، جدید و دقیقتری از حماس و خالد مشعل ارائه می دهد . او سخنانی درباره مرزهای فلسطین می گوید که شاید از آخرین مواضعش درباره ایران و سوریه در این مصاحبه مهمتر باشد. او از نزدیکی با فتح و مرزهای 1967 می گوید. او می گوید “حماس قبول کرده است که کشور فلسطین در داخل مرزهای پیش از 1967 تشکیل شود، در حالی که بیت المقدس پایتخت آن باشد و حق بازگشت آوراگان فلسطینی محفوظ بماند” . متن این گفت و گو را از سرویس ترجمه و بین الملل شفقنا بدون ویرایش می خوانیم:
به گفته ” خالد مشعل”، رهبر حماس، به رسمیت شناخته شدن فلسطین به عنوان یک کشور مستقل که توسط رقیب وی، محمود عباس، به دست آمده، باید در کنار نبرد اخیر غزه با اسراییل، به عنوان یک استراتژی واحد و شجاعانه که می تواند موجب تقویت جایگاه و قدرت تمام فلسطینیان شود، نگریسته شود.
وی تاکید کرد، این نبرد کوتاه که جان 162 تن از فلسطینیان و 5 اسراییلی را گرفت، بر اساس شرایطی که جنبش اسلامی او (حماس) تعیین کرد، پایان یافت و به انزوای این جنبش پایان داد و فضای جدیدی برای حرکت به سوی آشتی با جنبش ملیگرای فتح به رهبری محمود عباس به وجود آورد.
مشعل در مصاحبه با رویترز در دوحه پایتخت قطر، روحیه یأس و دلسردی ایجادشده در اسراییل (پس از جنگ غزه) را با فضای شادی و سرور حاکم بر فلسطینیان در غزه و مناطق اشغالی کرانه ی باختری مقایسه و تاکید کرد: ” این اولین بار است که آتشبس براساس شرایطی که حماس تعیین کرد و در حضور امریکایی ها محقق شد.”
وی قویاً از طرح محمود عباس، رییس دولت خودگردان فلسطین، برای ارتقای جایگاه فلسطین در سازمان ملل به یک ” کشور ناظر”، که روز پنجشنبه در نیویورک به تصویب مجمع عمومی این سازمان رسید، حمایت کرد.
این موضوع از نظر دیپلماتیک، فلسطینیها را که کشوری ندارند، با واتیکان همتراز کرد. از نظر سیاسی نیز، به گفته خالد مشعل، این موضوع به وحدتبخشی به تلاش های ملی فلسطینیها به عنوان بخشی از روند آشتی با جنبش ملی فتح کمک میکند.
مشعل گفت: ” من به عباس گفتم که ما می خواهیم این حرکت بخشی از یک استراتژی ملی فلسطینی باشد که مقاومت (مسلحانه) را نیز دربر می گیرد، مقاومتی که در غزه بسیار درخشان عمل کرد و نمونه ای از توانایی مردم فلسطین برای پایداری و مقابله با اشغالگران را به نمایش گذاشت.”
به قدرت رسیدن هم پیمانان حماس در اخوان المسلمین در مصر، که نقش کلیدی در میانجی گری صلح اخیر داشت، و ” شکست دشمن در غزه”، فضای تازه ای را ایجاد کرده تا فلسطینی ها بتوانند یک دولت وحدت ملی تشکیل دهند.
مشعل در حالی که کت و شلواری سیاه و بدون کراوات پوشیده بود، و در هتلی در دوحه که از زمان خارج شدن از سوریه در آن زندگی می کند، سخن می گفت، تاکید کرد: من خوش بین هستم. فضای جدیدی به وجود آمده که به ما اجازه می دهد به آشتی (با فتح) دست پیدا کنیم.
وی افزود: وقتی ما به آشتی برسیم، متحد شویم و به اختلافات پایان دهیم و مرجعیت سیاسی واحد و نظام سیاسی واحدی داشته باشیم، آنگاه قوی تر و بهتر شده و قادر خواهیم بود دستاوردهای بیشتری داشته باشیم و پاسخ ما به تجاوزات اسرائیل از هر نظر بهتر خواهد شد.
بعد از آن که حماس در انتخابات سال 2007 به پیروزی رسید و قدرت را در غزه به دست گرفت، دولت خودگردان فلسطین در کرانه باختری که توسط جنبش فتح اداره می شود، از غزه بیرون رانده شد.
بعد از آنکه جنبش بهار عربی رهبران اسلامگرای حامی فلسطین را در کشورهای منطقه بر سر کار آورد، مشعل که در سال 1997 از ترور سازمان موساد در امان، پایتخت اردن، جان سالم به در برده بود، دوباره قدرت گرفت.
وقتی که او بعد از آتش بس در قاهره در کنارمحمد مرسی رئیس جمهور مصر ظاهر شد، اعتماد به نفس و رفتار بی تکلف او طوری بود که اگر کسی نمی دانست، در این که او رهبر مصر است یا مرسی به شک می افتاد.
غزه که مدتها تحت محاصره نظامی و اقتصادی اسرائیل قرار داشته است، با سفرهای مقامات ارشد قطر، ترکیه، مصر واتخادیه عرب به آن، در حال بیرون آمدن از انزاوی خویش است.
مشعل چندی پیش تاکید کرده بود: در حال حاضر ما شاهد حضور تازه جهان عرب هستیم، این نوع جدیدی از حمایت هاست. به نظر نمی آید که غزه در این جنگ تنها باشد، آن طور که در جریان جنگ 2008 و 2009 با اسرائیل تنها بود.
مشعل 56 ساله، می گوید علیرغم اصرارهایی از داخل و خارج، قصد باقی ماندن در مسند رهبری حماس را ندارد. حماس که بر اساس منشور 1988 این گروه، رسما خواهان نابودی اسرائیل است، ماههاست که برای تعیین جانشین مشعل در حال رایزنی بوده است.
تردید حماس نسبت به دولت خودگردان، که حماس گاهی اوقات آن را عامل اسرائیل خوانده است، بیانگر این است که چگونگی آینده کشور فلسطین وضعیت روشنی ندارد.
حماس تحت رهبری خالد مشعل در یک توازن دشوار میان آرمانگرایی (ماکسیمالیسم) و واقعگرایی تکامل پیدا کرده و اکنون در حالی که ایده کشور فلسطین در مرزهای پیش از 1948 را کنار نگذاشته، حاضر است تشکیل کشور فلسطین در سرزمین هایی که اسرائیل در جنگ 1967 اشغال کرد (یعنی کرانه باختری، بیت المقدس شرقی و غزه) را بپذیرد.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا مشعل در ادامه می گوید: ما درباره کشور فلسطین ما معتقدیم که این کشور باید در سراسر اراضی مان تشکیل شود. اما این تمایل وجود دارد که دیدگاه فلسطینی ها و کشورهای عرب در این زمینه به نقطه مشترکی برسد. حماس قبول کرده است که کشور فلسطین در داخل مرزهای پیش از 1967 تشکیل شود، در حالی که بیت المقدس پایتخت آن باشد و حق بازگشت آوراگان فلسطینی محفوظ بماند.
به گفته مشعل: ما این را پذیرفتیم اما نه به بهای پذیرفتن به رسمیت شناختن اسرائیل یا کنار گذاشتن حقوق فلسطینی ها بلکه به عنوان یک عامل رسیدن به دیدگاه مشترک (با جنبش فتح و جهان عرب).
وی تصریح می کند که در مذاکرات حاضر به امتیاز دادن به اسرائیل نیست مگر اینکه موضع فلسطین قدرتمند باقی بماند.
وی گفت: هر فلسطینی که یک کشور مستقل می خواهد، حتی در طول مرزهای 1967، باید بداند که مسیر رسیدن به آن نیازمند تلاش و فشار آوردن فلسطینی ها بر روی دشمن اسرائیلی است.
مشعل افزود: مذاکره کردن بدون داشتن برگ های برنده قوی بی معنی است. در آن صورت شبیه گدایی خواهد شد. دشمن هیچ وقت چیزی به طرف مقابلش نمی دهد مگر این که تحت فشار قرار گیرد.
محمود عباس روز پنجشنبه به یک موفقیت دیپلماتیک در سازمان ملل رسید، اما در مورد بهبود استراتژی اش برای مذاکره با دولت های مختلف اسرائیل که به توسعه شهرک های یهودی نشین در کرانه باختری و بیت المقدس شرقی ادامه داده اند، چیز جدیدی ارائه نکرد، در حالی که چشم انداز روشنی برای تشکیل یک کشور فلسطینی پایدار وجود ندارد.
بعضی تحلیلگران معتقدند این مسئله باعث نزدیک شدن حماس و فتح به یکدیگر شده است.
رهبر حماس همچنین به دلیل انتقاد از رئیس جمهور سوریه، حتی حمایت غیراسلامگرایان را به خود جلب کرده است.
به گفته مشعل، رابطه حماس با ایران، کشور غیرعرب وشیعی مذهب که پشتیبان اصلی و تامین کننده پول و سلاح برای حماس است، نیز با مشکل مواجه شده است.
وی می گوید: شکی نیست که ایران کمک بزرگی به ما در طول زمان بود و حمایت این کشور برای ما خیلی با ارزش است. [اما] در مورد مسئله سوریه بین ما اختلاف ایجاد شد و بدون شک بحران سوریه روابط ما با ایران را تحت تاثیر قرار داده است.
مشعل که تا سال گذشته در دمشق مستقر بود، تاکید کرد: ما در امور مردم سایر کشورها دخالت نمی کنیم اما نمی توانیم از هیچ رژیم و رهبری که درگیر جنگی خونین با مردمش باشد، حمایت کنیم.
وی افزود: وقتی که بحران سوریه شروع شد ما از دولت سوریه خواستیم که به خشونت متوسل نشود و از راه مصالحه آمیز با مردمش کنار بیاید و خواسته های مشروع مردمش را برآورده کن . اما آنها بر گزینه نظامی پافشاری کردند. در یک مقطع ما احساس کردیم آن ها می خواهند تا از سیاست رسمی دولت سوریه حمایت کنیم اما ما این را رد کردیم و پایتخت سوریه را در ماه ژانویه ترک کردیم.
مشعل همچنین گفته است که اسد نمی تواند جنگ علیه مردمش را با پیروزی پشت سر بگذارد و تغییر در حاکمیت سوریه دیر یا زود رخ خواهد داد.
وی گفت: تنها خدا می داند که چه پیش خوهد آمد اما تاریخ به ما این درس را داده که مردم در نهایت پیروز می شوند.
مشعل حماس را در میانه آشوب های ناشی از خیزش های بهار عربی هدایت کرده و برای گذر از تلاطم ها از توانایی هایی استفاده کرده که همراهانش مهارت های دیپلماتیک توصیف می کنند.
رهبر حماس در تبعید می گوید بعد از سال ها حضور در خارج از غزه، هفته آینده در بیست و پنجمین سالگرد تاسیس جنبش حماس، دیداری تاریخی از غزه خواهد داشت.
مشعل در پاسخ به سئوالی درباره نگرانی اش از تلاش های اسرائیل برای ترور وی، گفت:” خدا پشتیبان و نگهدار من است. من فقط به خدا تکیه می کنم. هیچ کس نمی میرد مگر آن که زمان مرگش فرا رسیده باشد. و کسی که آرمانی دارد از مرگ نمی ترسد.
www.shafaqna.com